Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sta od včeraj, 9. maja 2011, na dvodnevnem uradnem obisku na Kosovu, kjer sta se srečala tudi s slovenskimi policisti, ki sodelujejo v misiji EULEX.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je danes z ministrom za notranje zadeve Republike Kosovo Bajramom Rexhepijem podpisala sporazum o vračanju oseb, katerih bivanje je nezakonito. Sporazum določa način in postopek vračanja državljanov, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop in bivanje ter pogojev za tranzit čez ozemlje države. Obe strani sta potrdili interes za sklenitev sporazuma med vladama o sodelovanju na področju varnosti. Ministra sta govorila tudi o možnostih pridobivanja evropskih sredstev pri zagotavljanju trajnostnega vračanja tujcev.

kosovo27

Policijsko sodelovanje z varnostnimi organi Kosova na področju boja proti organiziranemu in splošnemu kriminalu poteka nemoteno, o čemer sta govorila tudi generalni direktor slovenske policije Janko Goršek in namestnik generalnega direktorja kosovske policije Shpend Maxhuni. Slovenska policija s kosovsko sodeluje prek Urada za zvezo Interpola misije UNMIK in prek mednarodnega tožilstva, ki deluje na Kosovu. Še posebej dobro je sodelovanje na področju boja proti prepovedanim drogam.

Ministrica in generalni direktor policije sta obiskala tudi slovenske policiste, ki sodelujejo v misiji EULEX (European Union Rule of Law Mission) na Kosovu. Slovenska policija je na Kosovu že od novembra 2000. Cilj misije je nuditi pomoč in podporo kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava, konkretno na področjih policije, pravosodja in carine. Trenutno je na Kosovu 16 slovenskih policistov, ki delujejo v specialni enoti, enoti za preiskovanje vojnih zločinov, enoti za preiskovanje organizirane kriminalitete in v operativno-komunikacijskem centru, njihovo delo pa je izjemno cenjeno. Mandat misije je na podlagi odločitve Sveta EU podaljšan do junija 2012.

Slovensko notranjo ministrico je sprejela tudi novo imenovana predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga, s katero sta med drugim govorili o podpori Slovenije pri začetku procesa vizumske liberalizacije. Tako predsednica kot tudi drugi kosovski sogovorniki so poudarili, da so slovenski policisti na Kosovu zaradi svojega znanja in bogatih izkušenj izjemno spoštovani.


Sodelovanje slovenske policije v mednarodnih civilnih misijah