Sorodne objave

 

19 pripadnikov slovenske policije, ki delajo v mednarodni civilni misiji EULEX na Kosovu, v včerajšnjih nemirnih dogodkih neposredno niso bili udeleženi. Zaradi trenutnih razmer slovenski policisti niso nič bolj ogroženi kot ostali pripadniki te misije.

V času oboroženega incidenta na administrativnem mejnem prehodu Brnjak na severu Kosova ni bilo na tem območju nikogar od pripadnikov slovenske policije. Najbližje dogodkom je šest policistov, ki delajo v Kosovski Mitrovici, ostali so v Prištini. Trije bodo z delom v misiji kmalu zaključili in se vračajo domov. Njihov povratek ne glede na trenutno napete razmere poteka po načrtih. Sicer vsi opravljajo delo in naloge po načrtih in v skladu z mandatom misije.

Spomnimo: v torek, 26. julija 2011, popoldne, je na administrativnem mejnem prehodu Brnjak na severu Kosova prišlo do oboroženega incidenta med posebno enoto kosovske policije (Regional Support Unit) in lokalnim prebivalstvom srbske narodnosti. Pri tem je bil huje ranjen kosovski policist, ki je ponoči podlegel poškodbam. Primer te hujše poškodbe bo preiskovala pristojna enota Eulexa.

Misija EULEX je bila ustanovljena leta 2008 in je največja misija Evropske unije. V njej sodeluje 27 njenih članic in 6 tretjih držav, vodena pa je iz Bruslja. Cilj misije je pomoč in podpora kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava na področjih policije, pravosodja in carine.

 

Mednarodne civilne misije