Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, 27. septembra, sprejel štiri policiste, ki 2. oktobra 2011 za eno leto odhajajo v misijo EULEX na Kosovo.

IMG 9451 1

Matej Brajnik iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Kranj je v misiji na Kosovu že bil, in sicer med letoma 2004 in 2005 v okviru misije UNMIK, od vrnitve iz misije pa je večkrat sodeloval pri usposabljanju novih policijskih mirovnikov.

Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi je bil v misiji na Kosovu že dvakrat, in sicer med letoma 2005 in 2006 v okviru misije UNMIK, kjer je bil v glavnem štabu misije namestnik vodje oddelka za prometno policijo, ter med letoma 2008 in 2009, ko je delal kot svetovalec komandirja policijske postaje v Gračanici.

Boštjan Grm iz Centra za varovanje in zaščito je v bil misiji na Kosovu leta 2006 v okviru misije UNMIK. Grm ima izkušnje tudi iz opazovalne misije EUMM v Gruziji, kjer je bil leta 2009.

Aleksander Bračko, pomočnik vodje Centra za tujce, je osnovno usposabljanje za delo v mirovnih misijah končal v letu 2010.

Vsi štirje policisti imajo izjemno širok spekter znanj in veliko izkušenj iz mednarodnih sodelovanj.

IMG 9448

Slovenska policija v misiji EULEX na Kosovu sodeluje od 21. aprila 2008, trenutno s šestnajstimi policisti, ki opravljajo naloge v t. i. izvršilnem oddelku misije in v okviru oddelka za krepitev integritete policije. Gre za opravljanje nalog v specialni enoti, v operativno komunikacijskem centru, pri varovanju meje, v kriminalistično obveščevalni enoti, v analitski službi ter pri preiskovanju organizirane kriminalitete in vojnih zločinov. Zavedajoč se obširnosti t. i. kosovskega vprašanja, je gotovo pričakovati, da delo mednarodne skupnosti na tem območju verjetno še dolgo ne bo končano, to pa pomeni, da bo tako dolgo na Kosovu prisotna tudi slovenska policija.

IMG 9449

Cilj misije EULEX, ki je bila ustanovljena leta 2008, je pomoč in podpora kosovskim institucijam pri izgradnji vladavine prava, konkretno na področjih policije, pravosodja in carine. Misija razvija in krepi neodvisen in večetničen pravosodni sistem ter večetnično policijo in carinsko službo.

 

Sodelovanje v mednarodnih civilnih misijah