Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek se je udeležil neformalnega srečanja direktorjev policij držav Evropske unije, ki poteka med 25. in 26. oktobrom 2010 v Genvalu pri Bruslju.

Photo Meeting logos

Srečanje je namenjeno predvsem razpravi o vlogi šefov nacionalnih policij v novi evropski varnostni ureditvi, vzpostavljeni po uveljavitvi Lizbonske pogodbe 1. decembra 2009. Kot je na srečanju poudaril Janko Goršek, je Lizbonska pogodba na področju zagotavljanja varnosti Evropske unije prinesla bistvene spremembe tudi pri delu slovenske policije.

IMG 1806

Veliko pozornosti so na srečanju posvetili tudi preiskovanju računalniške kriminalitete. Generalni direktor policije je v svojem prispevku še posebej izpostavil potrebo po sodelovanju na tem področju: ''Spodbujati je treba vzpostavljanje t. i. živih laboratorijev, ki omogočajo sodelovanje med policijskimi strokovnjaki, razvijalci in ponudniki sodobnih elektronskih komunikacij pri iskanju čim bolj učinkovitih načinov zagotavljanja varnosti na področju elektronskega komuniciranja. Posamezniki in organizirane skupine namreč izrabljajo hitro razvijajočo se tehnologijo elektronskih komunikacijskih sredstev kot okolje za izvajanje različnih kaznivih dejanj. Uspešno zatiranje računalniške kriminalitete v državah EU mora temeljiti na hitrem in inovativnem pristopu, tako pri sodelovanju med policijami držav članic kot tudi med javnimi in zasebnimi akterji znotraj posameznih držav.''

IMG 1803

Šefi evropskih policij so med drugim govorili tudi o zagotavljanju varnosti ob javnih shodih in prireditvah, o sodelovanju med Interpolom in agencijami EU ter vprašanju, kako zagotoviti čim večjo učinkovitost policij držav članic, ki sodelujejo v civilnih misijah.

Slovensko delegacijo sta poleg Janka Gorška sestavljala še svetovalec generalnega direktorja policije Robert Furman in vodja enote za pravosodje in notranje zadeve znotraj stalnega predstavništva Republike Slovenije v Bruslju Andrej Grošelj.