Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Janko Goršek in predstavnik Uprave kriminalistične policije Robert Furman sta se danes, 19. oktobra 2009, v Bruslju udeležila sestanka delovne skupine evropskih šefov policije (EPCTF - European Police Chiefs Task Force).

gdp2

Generalni direktor policije Janko Goršek in predstavnik Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Furman


Delovna skupina je pod švedskim predsedstvom Sveta Evropske unije razpravljala o strategiji razvoja policij in organov, ki so v državah Evropske unije odgovorni za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj.

Drugo težišče razprave je bilo namenjeno razvoju in krepitvi sodelovanja med nacionalnimi policijami in Europolom v odnosu do mednarodnih civilnih misij, ki so nameščene v kriznih območjih. Izboljšati je namreč treba izrabo virov evropskih držav v boju proti organiziranemu kriminalu. Šefi policij so nato oblikovali priporočila glede izmenjave informacij, ki bi omogočala boljše dolgoročno načrtovanje izrabe kadrov v mednarodnih civilnih misijah. Tako so pozvali Svet EU, naj prouči in upošteva njihove predloge tudi pri pripravi novega petletnega programa za pravosodje in notranje zadeve.

Delovna skupina evropskih šefov policij je forum, katerega člani so najvišji predstavniki policijskih organizacij držav članic EU. Njenih sestankov se kot vodje delegacij praviloma udeležujejo šefi policij ali njihovi namestniki v državah članicah EU, zaradi česar se tu sprejemajo strateške in operativne odločitve o skupnem delovanju policijskih organizacij v EU.