Sorodne objave

 

V zadnjih dneh se je policija seznanila z informacijami o načrtovanih javnih shodih v različnih krajih po Sloveniji. Nobeden od teh javnih shodov doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih.

Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že v naprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je npr. rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, zato udeležence pozivamo, naj spoštujejo njihova navodila. Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci  zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.

Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato organizatorje pozivamo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru.