Sorodne objave

 

Včeraj so v več krajih po Sloveniji ponovno potekali shodi. Javna zbiranja v Ljubljani, na Ptuju in Ravnah na Koroškem ter v Trbovljah so potekala mirno. Nekaj manjših incidentov je bilo v Celju, v Mariboru pa so se ponovno zgodile množične kršitve javnega reda in miru. Policisti so včeraj pridržali 141 oseb, od tega kar 119 v Mariboru. Poškodovanih je bilo 27 policistov, od tega 25 v Mariboru.

V Mariboru ponovno več kršitev javnega reda in miru

V Mariboru se je protest, ki se ga je po ocenah policije udeležilo okoli 8.000 ljudi, ponovno sprevrgel v množične kršitve javnega reda in miru. Ko se je zbrana množica okoli 17.30 premaknila skozi Trg Generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor, so protestniki v križišču Razlagove ulice in Ulice Heroja Staneta zažgali balo sena.

Posamezni protestniki so v policiste začeli metati bakle, pirotehnične izdelke, granitne kocke, kamenje, palice in druge predmete. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami, in jih opozorili, da bodo v nasprotnem primeru uporabili prisilna sredstva. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza policije in je nadaljevala s hujšimi in množičnimi kršitvami javnega reda, so policisti shod razpustili. Nasilne skupine ukaza niso upoštevale in so nadaljevale z napadi, zato so policisti uporabili tudi prisilna sredstva, in sicer fizično silo (odrivanje) in palico, v nadaljevanju pa večkrat tudi plinska sredstva.

noz

Eden od predmetov, ki so jih zasegli policisti


Kršitelji so se nato premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali s kršitvami in nasilnimi dejanji, zlasti z metanjem granitnih kock in kamenja v policiste.

Pridržanih je bilo 119 kršiteljev. Med protesti je bilo poškodovanih 25 policistov (šlo je predvsem za lahke telesne poškodbe) in 14 občanov (eden je bil huje telesno poškodovan). Poškodovanih je bilo tudi 6 službenih vozil policije. Več informacij v današnjem sporočilu za javnost PU Maribor: Mariborski policisti med protestom 3. decembra pridržali 119 oseb

IMG 8048

Razdejanje v Mariboru po končanem shodu


Manjši incidenti tudi v Celju

Tudi na celjskem shodu so morali zaradi občasnih kršitev večkrat posredovati policisti. Na Trgu celjskih knezov se je po oceni policije na včerajšnjem shodu zbralo med 2.500 in 3.000 protestnikov. Med njimi tudi nekaj takšnih, ki so prišli na protest zgolj izzivat množico in policiste, ki so na prizorišču skrbeli za varnost ljudi in premoženja.

Zaradi izgredov so policisti pridržali 13 oseb, med katerimi je bil tudi mladoletnik, ki so ga že izročili skrbnikom. Tri osebe so pridržali po Zakonu o kazenskem postopku, tri po Zakonu o policiji, sedem oseb pa so policisti pridržali zaradi kršenja Zakona o javnem redu in miru. V protestu v Celju sta bila lažje poškodovana dva policista. Poškodovalo ju je pirotehnično sredstvo, ki ga je vanju vrgel eden od izgrednikov.

Protestniki so v Celju včeraj poškodovali vrata občinske stavbe in uničili dve talni kupoli pred Mestno občino Celje.

Celje

V Celju so pozivali k mirnim protestom.


V večini krajev, tudi v Ljubljani, shod potekal mirno

Na Ptuju, na Ravnah na Koroškem in v Trbovljah so shodi potekali mirno, udeležilo pa se jih je nekaj sto protestnikov. V Ljubljani, kjer je protestni shod potekal na treh različnih lokacijah, se je zbralo okoli 4.000 ljudi, a je shod tudi v prestolnici potekal brez večjih izgredov. Zaradi posamičnih kršitev so policisti v Ljubljani pridržali 9 oseb, od tega 6 mladoletnikov, ki so bili po postopku policije predani staršem.

Kršitelji so bili večinoma obravnavani zaradi kršitev Zakona o javnih zbiranjih, Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, Zakona o orožju ter Zakona o varstvu javnega reda in miru. Med postopki so policisti osebam zasegli teleskopsko palico, nož, več pirotehničnih izdelkov ter imitacijo pištole z nastavkom za rakete.

Pred začetkom shoda so policisti v bližini odstranili tudi nekaj izruvanih granitnih kock. Po do sedaj zbranih podatkih v Ljubljani ni bil nihče poškodovan, prav tako ni nastala materialna škoda.