Sorodne objave

 

Objavljamo odziv na pismo Časopisa za kritiko znanosti, v katerem pisci protestirajo zaradi včerajšnjega ukrepanja policije ob protestnem shodu okoli 70 oseb v stavbi Mestne občine Maribor.

"Policija razume napore in skrb civilne družbe za spremembe stanja v družbi. Zaradi tega izvaja ukrepe za zagotavljanje pravičnosti in ob zakonsko izpolnjenih pogojih tudi avtoritativno intervencijo. To so zakonsko predpisane naloge policije v vseh demokratičnih družbah.

Tako je bilo tudi 4. februarja 2013 v Mestni občini Maribor, kjer se je odvijal protestni shod, ki se ga je udeležilo okoli 70 oseb. V avli zgradbe MO se je zbralo okoli 50 protestnikov, ki so imeli pri sebi sirene, troblje, zvonce in boben. Z njihovo uporabo, kot tudi s kričanjem, so kršili javni red v zgradbi MO Maribor, kjer ima uradne prostore tudi UE Maribor. Zato jih je pristojna oseba UE Maribor opozorila, naj s kršitvijo prenehajo.

Ker osebe tega niso upoštevale, so jim policisti na kraju večkrat po megafonu ukazali, naj prenehajo s kršitvijo, česar pa kršitelji niso upoštevali. Policisti so jim zato ukazali, naj zapustijo stavbo, česar prav tako niso upoštevali, zato so policisti z intervencijo - počasno hojo v kordonu v smeri izhoda iz zgradbe MO Maribor in potiskanjem s ščiti prisilili množico, da počasi zapusti zgradbo.

Ob izhodu iz zgradbe MO Maribor so policisti ugotovili identiteto 42 protestnikov, ki jim bodo izdali plačilne naloge. Moškega, ki se je na javnem shodu nedostojno vedel, so policisti - ker javnega reda ni bilo moč drugače vzpostaviti - ob 10.33 pridržali. Pri tem so uporabili prisilna sredstva - fizično silo in sredstva za vezanje. Izdan mu je bil plačilni nalog. Pridržanje je prenehalo ob 12.18.

Postopke policistov so ves čas spremljali in dokumentirali navzoči novinarji in tudi policija. Iz posnetkov, ki so bili objavljeni tudi na spletnih straneh medijev in poročila o izvedenih ukrepih policije, je možno ugotoviti, da so policisti izvajali predpisana pooblastila oz. da niso izvajali nasilja, kot jim očitate.

Pri tem je treba poudariti, da je policija vsem mirnim protestnikom, ki so upoštevali ukaze in se odstranili iz prostorov MO Maribor, omogočila varno zapustitev objekta."