Sorodne objave

 

V Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu je 3. decembra 2008 v okviru preventivne akcije Varno na poti v šolo in domov potekala zaključna prireditev likovnega natečaja Varna pot v šolo z otvoritvijo razstave nagrajenih likovnih del.

081205-LikovniNatecaj01

Policijska uprava Nova Gorica je namreč že šesto leto zapored organizirala likovni natečaj za učence nižjih razredov severnoprimorskih osnovnih šol, katerega cilj je predvsem izobraževanje in osveščanje otrok o varni udeležbi v prometu.

081205-LikovniNatecaj02

V okviru likovnega natečaja je na policijsko upravo prispelo 110 risb učencev 3. razredov osnovnih šol. Na upravi je komisija likovnega natečaja 19. novembra 2008 izbrala najboljša likovna dela mladih umetnikov, pri izboru pa so skupaj s policisti sodelovale tudi mentorice likovne vzgoje iz OŠ Milojke Štrukelj, OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice in OŠ Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici. Komisija je izbrala najboljša likovna dela 26 avtorjev.

081205-LikovniNatecaj03

Najboljših 29 avtorjev likovnih del je bilo nagrajenih na zaključni prireditvi, likovna dela mladih avtorjev pa bodo v prostorih Knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu razstavljena do 9. decembra 2008.

V okviru iste zaključne prireditve je potekala tudi podelitev nagrad učencem 1. razredov osnovnih šol na območju PU Nova Gorica, ki so sodelovali z nagradnimi kuponi pri pobarvanki Varno na poti v šolo in domov. Izžrebanih je bilo 10 prvošolcev.

081205-LikovniNatecaj05

Prireditev je vodil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik, najmlajše pa sta v nagovoru pozdravila in jim podelila praktične nagrade Alojzij Mohar, direktor Policijske uprave Nova Gorica, in Jože Režonja, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin in član občinskega sveta Občine Tolmin.

081205-LikovniNatecaj06

Med drugim sta opozorila, da nevarnosti v cestnem prometu prežijo vsepovsod in da k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč lahko prispevajo prav vsi udeleženci cestnega prometa tudi z večjo previdnostjo in strpnostjo na naših cestah.

Za včerajšnji bogat kulturni program v tolminski knjižnici so poleg učencev OŠ Tolmin poskrbeli tudi člani kvarteta Policijskega orkestra.

081205-LikovniNatecaj07

Otroci in mladoletniki so v cestnem prometu največkrat udeleženi kot pešci, potniki v avtobusih, sopotniki v osebnih vozilih in kasneje tudi kot vozniki koles oziroma koles z motorjem. Varnost otrok je v največji meri odvisna od ravnanja in vzgoje staršev. Obnašanje in ravnanje otrok v cestnem prometu je odvisno tudi od njihovega poznavanja in spoštovanja prometnih pravil.

081205-LikovniNatecaj08

Sicer pa otroci in mladoletniki spadajo v skupino t. i. šibkejših prometnih udeležencev, ki se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, sodijo pa med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Zato je letošnji likovni natečaj potekal pod geslom: Varna pot v šolo!

Pripravil: Dean Božnik,
tiskovni predstavnik PU Nova Gorica