Sorodne objave

 

Direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek je danes, 4. decembra 2012, na novinarski konferenci povzel aktivnosti policistov, s katerimi so med včerajšnjim protestnim shodom v Mariboru zagotavljali zaščito ljudi, premoženja in pravnega reda.

IMG 7210

 Ob koncu svoje izjave se je Lorbek posebej zahvalil vsem tistim udeležencem, ki so se shoda udeležili mirno in dostojanstveno. Naj se v prihodnje ne igrajo z življenji ljudi, pa je opozoril tiste, ki so shod izkoristili za obmetavanje policistov z nevarnimi predmeti. Kot je poudaril: "To ni računalniška igrica, ampak resno življenje!" 

 

Zvočni posnetek izjave Danijela Lorbka (mp3) 

Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovorov (mp3) 


Direktor Policijske uprave Maribor je povedal, da so policisti že pred neorganiziranim protestnim shodom, ki se je 3. decembra popoldne začel na Trgu svobode v Mariboru in se ga je udeležilo okoli 8.000 ljudi., v bližini kraja shoda našli skrite palice, granitne kocke in steklenice.

IMG 6123

Okoli 17.30 se je del množice premaknil skozi Trg Generala Maistra proti stavbi Mestne občine Maribor. Protestniki so v križišču Razlagove ulice in Ulice Heroja Staneta zažgali balo sena. Posamezni protestniki so v stavbo, nato pa tudi v policiste začeli metali bakle, pirotehnične izdelke, granitne kocke, kamenje, palice in druge predmete. Nekaj bakel je skozi razbita okna priletelo v stavbo.

Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva, če bodo protestniki nadaljevali s kršitvami. Ker kršitelji niso upoštevali zakonitega ukaza in so nadaljevali s hujšo in množično kršitvijo javnega reda, so policisti razpustili shod. Kršitelji ukaza o razpustu shoda niso upoštevali in so nadaljevali z napadi, zato so policisti uporabili prisilna sredstva: fizično silo (odrivanje) in palico, v nadaljevanju pa večkrat tudi plinska sredstva.

Kršitelji so se nato premaknili proti centru mesta, kjer so nadaljevali s kršitvami, zlasti z metanjem granitnih kock in kamenja v policiste. Več skupin je s kršitvami in napadom na policiste nadaljevalo na Glavnem trgu in okoliških ulicah, zato so policisti za vzpostavitev javnega reda ponovno uporabili prisilna sredstva.

Javni red v mestu so policisti vzpostavili ob 22.45. Zaradi suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, so pridržali 38 oseb, med njimi dva gojenca vzgojno-varstvenega zavoda, ki sta bila na begu. Zaradi zbiranja obvestil je v pridržanju ostalo 28 oseb. Ker javnega reda ni bilo moč drugače vzpostaviti, pa so zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru oz. Zakona o javnih zbiranjih pridržali 81 oseb in jim izdali plačilne naloge. Skupaj so tako prijeli in pridržali 119 oseb.

Med varovanjem javne prireditve je bilo lažje telesno poškodovanih 25 policistov, predvsem zaradi obmetavanja z granitnimi kockami, pirotehničnimi izdelki in steklenicami. Vsi so bili odpuščeni v domačo nego. Po podatkih policije je bil hudo telesno poškodovan en občan, trinajst pa lažje.

Poškodovanih je bilo šest službenih vozil policije. Večja premoženjska škoda je nastala na stavbi Mestne občine Maribor. Med gibanjem po mestu so protestniki poškodovali več stavb, avtobusno postajo, napravi za merjenje hitrosti, parkomat, več zabojnikov za smeti, več izložbenih stekel in osebni avtomobil.

* * *

Včeraj so protestni shodi ponovno potekali tudi drugod po Sloveniji. Javna zbiranja v Ljubljani, na Ptuju in Ravnah na Koroškem ter v Trbovljah so potekala mirno. Poleg množičnih kršitev javnega reda in miru v Mariboru je bilo nekaj manjših incidentov tudi v Celju. Skupaj so slovenski policisti včeraj pridržali 141 oseb, poškodovanih pa je bilo 27 policistov. Več o tem v skupnem sporočilu za javnost: Med včerajšnjim shodi po Sloveniji pridržanih 141 kršiteljev in poškodovanih 27 policistov (4. 12. 20120)