Sporočila za javnost

Za datum svojega praznika, dneva slovenske policije, smo si izbrali 27. junij, v spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti, tedaj še miličniki, spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec.

Dan policije FR8B4767Vsako leto na ta dan z različnimi aktivnostmi obeležujemo zgodovinsko dogajanje – organiziran in profesionalen upor proti agresorju na ozemlju Slovenije, pri katerem smo dejavno sodelovali in ki je pripeljal do osamosvojitve naše države. Predvsem pa ohranjamo spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in narod, na složnost, podporo in medsebojno zaupanje, ki je v junijskih dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo.

Nesporno je, da brez dobro izurjenih, tedaj imenovanih miličniških enot, brez junaštva posameznikov in enot, ki so v sodelovanju s teritorialno obrambo in različnimi strukturami civilne družbe (gasilci, reševalci ...) učinkovito uničevale moč zvezne armade, danes ne bi živeli v varni, samostojni in mednarodno priznani državi.

Pripadniki organov za notranje zadeve so od samega začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki segajo v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice in širjenje "jogurtne" revolucije. Konec procesa pa pomeni odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991.

Organi za notranje zadeve so bili torej med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj - samostojno državo. Za dosego tega cilja je padlo šest policistov, in sicer Marijan Doblšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Dan policije je praznik, ko se policija in vsa slovenska javnost spominjata osamosvojitvene vojne, ki je z velikimi črkami zapisana v zgodovini slovenskega naroda.

Prispevki